MPS1H – Hurler

Hvad er Hurlers syndrom?

Mukopolysakkaridoser er en gruppe af sjældne arvelige sygdomme forårsaget af en defekt i et af 10 enzymer i cellernes lysosomer, der står for nedbrydningen af cellernes affaldsstoffer. Ophobningen af mukopolysakkarider, der er affaldsstoffer fra omsætningen af bindevæv, giver en række symptomer og sygdomstegn, der tiltager over tid.

Mukopolysakkaridose type 1 skyldes mangel på enzymet L-iduronidase. Den sværeste form af MPS 1 er Hurlers syndrom (eller MPS 1H). Patienter med Hurler-Scheies syndrom (MPS 1H/S) eller Scheies syndrom (MPS 1S) har samme enzymdefekt, men mildere sygdomsbilleder.

Hurlers syndrom er karakteriseret ved tiltagende udviklingshæmning og problemer med vejrtrækningen med søvnapnø, tiltagende stive led og forandringer af skelettet (dysostosis multiplex), hjertesygdom, forstørret lever og milt, påfaldende ansigtstræk og nedsat levealder.

Knoglemarvstransplantation udført før toårsalderen kan stabilisere udviklingen, forbedre vejrtrækningen og påvirkningen af hjertet, men hjælper ikke på knoglesygdommen.

Enzymsubstitution, dvs. at man får tilført det manglende enzym, kan forbedre nogle, men ikke alle symptomer.

Fakta

Forekomst
  • 1 per 200.000 nyfødte i Europa
  • Der er omkring 50 patienter med forskellige former for mukopolysakkaridoser i Danmark (2021), heraf 7 med MPS1H
Årsager
  • Nedsat aktivitet af L-iduronidase pga. mutationer i IDUA-genet på kromosom 4p16.3 fører til ophobning af dermatansulfat og heparansulfat i lysosomerne
Disponerende faktorer
  • Tidligere tilfælde i samme søskendeflok
  • Beslægtede forældre (konsangvinitet)
Sygdomstegn

Se sundhed.dk

Bliv en del af fælleskabet

Adresse

Duevej 1, 4130 Viby sj.

Tlf. 51 22 22 14

CVR. nr. 36335084

Støt os

Nordea

2280 6281269125

Sociale medier